25 Temmuz 2016 Pazartesi
YAĞ MANTISI
MALZEMELER:
Hamuru için;
1kg un
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
1 kahve fincanı sıvıyağ
1pk kuru ya da yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su (az gelirse cıvık bir hamur için ilave edilebilir.)
Sosu için;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet sivri biber
1 adet domates
Kızartmak için;
Bol sıvıyağ
Üstü için;
1 kase sarımsaklı süzme yoğurt
YAPILIŞI:
Öncelikle sıvı malzemeler karıştırılarak yavaş yavaş un ilave edilir. Ele yapışacak kadar cıvıklıkta bir hamur elde edilir. Daha rahat yoğurabilmek için el ara sıra yağlanır. Hamur 5-6 dk yoğurulduktan sonra üzeri kapatılarak yarım saat kadar mayalandırılır. Mayalandırma işlemi için püf nokta: Hamurdan fındık büyüklüğünde bir parça alınarak bir bardak soğuk suya koyulur ve hamurun su yüzüne çıkması beklenir. Su yüzüne çıktığında hamurumuz mayalanmış demektir.
Hamur mayalandıktan sonra 2 veya 3 bezeye ayrılır. 1.fotoğrafta gördüğünüz incelikte hamur açılır. Çaydanlık kapağı veya bir su bardağı kullanılarak hamurdan parçalar kesilir. 2. ve 3. fotoğrafta gördüğünüz üzere hamura yıldız şekli verilir. (Bu arada istenirse hamurun bir köşesine çiğ kıyma parçası da koyulabilir.)
Hazırlanan hamurlar, kızgın yağda kızartılır. 4.fotoğraftaki gibi hamurlar bir kabın içerisine alınır.
Sosu için ufak ufak doğranmış biberler az bir sıvıyağda kavrulur ardından salçalar eklenir.Kavrulmaya devam edilir. Rendelenmiş domatesle birlikte 1/2 çay bardağı da su ilave edilerek karışım 1-2 dk kaynatılır. Son olarak tuz ve kırmızı toz biberle baharatlandırılır.
Servis tabağına aldığımız mantıların üzerine önce salçalı sos sonra sarımsaklı yoğurt dökülerek sunum yapılır. Afiyet olsun..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder