18 Ekim 2016 Salı

BAZLAMA & ÇAMAN










BAZLAMA

MALZEMELER:

  1 Kg Un
  1 Paket Yaş Maya
  1 tatlı kaşığı şeker
  1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
  1 çorba kaşığı 
sıvı yağ
  Ilık Su ( aldığı kadar )

YAPILIŞI:

   1 paket yaş maya ve şeker 1 su bardağı ılık suyun içinde eritilir. Ardından un eklenerek yoğurma kabında yumuşak bir hamur elde edilir. Mayalanması için üzeri kapatılarak bekletilir. Bu arada hamurdan küçük bir parça alınarak 1 bardak soğuk suyun içine atılır. Bu parça suyun yüzeyine çıktığı anda hamurumuz mayalanmış demektir.
   Mayalanmış hamurdan küçük bezeler alınarak el yardımıyla genişletilerek bazlama boyutuna getirilir. Ya da merdaneyi çok bastırmadan da açılabilir. Açılan bezeler bir temiz bezin üzerine alınır. Üstleri kapatılarak 10-15 dk daha mayalanması için bekletilir.
   İlk yapılan bezeden başlanarak teflon tavada veya fotoğraftaki gibi elektrikli sac üzerinde sık sık alt üst yapılarak pişirilir. İki tarafı da kızarıp kabarınca yine temiz bir bezin üzerine sırayla alınır. Üst üste gelmemesine dikkat edilir ki hamur olmasın. Bu şekilde bazlamalarımız servise hazır hale gelir.


KAYSERİ USULÜ ÇAMAN (ERMENİCEDE ÇEMENE ÇAMAN DENİRMİŞ.)

MALZEMELER:

1çay bardağı çemen tozu
2 çay bardağı toz kırmızıbiber (acı ya da tatlı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
3-4 iri diş ezilmiş sarımsak
Biraz su

YAPILIŞI:

Tüm malzemeler macun kıvamına gelene kadar su ile karıştırılır. İstenirse içine pastırma doğranabilir. 1-2 gün buzdolabında üstü kapalı olarak dinlendirilir. (dolabınızın kokmaması için sıkıca kapatılmalıdır.)



SOSYETE ÇAMANI (çaman tozsuz çaman)

MALZEMELER:

1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
2 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay bardağı iç ceviz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı rondoda çekilmiş kuru ekmek içi
5-6 büyük diş dövülmüş sarımsak
Yarım paket paket et suyu
Tuz (damak tadınıza göre) ( salçanın ve paket et suyunun tuzu yeterli olabilir. )

YAPILIŞI:


Tüm malzemeler su eklenerek macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. İstenirse içine pastırma doğranabilir. 1-2 gün buzdolabında üstü kapalı olarak dinlendirilir. (dolabınızın kokmaması için sıkıca kapatılmalıdır.) Dolaptan çıktığında katılaşmışsa bir miktar su eklenebilir.


Güleryüzlü yemekleriniz olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder