DONDURMALI
İRMİK HELVASI
MALZEMELER:
4 ölçü irmik
6 ölçü şeker
7 ölçü su
50 g margarin veya tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 pk çam fıstığı
İsteğe göre tarçın
NOT: Ölçüden kasıt istenilen fincan, bardak ya da kasedir. Burdaki ölçü çay bardağı için verilmiştir.Ölçü arttıkça yağ miktarını da artırın.
6 ölçü şeker
7 ölçü su
50 g margarin veya tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 pk çam fıstığı
İsteğe göre tarçın
NOT: Ölçüden kasıt istenilen fincan, bardak ya da kasedir. Burdaki ölçü çay bardağı için verilmiştir.Ölçü arttıkça yağ miktarını da artırın.
YAPILIŞI:
Bir teflon tencereye yağ alınır ve eritilir. Ardından fıstık
ve irmik aynı anda katılır. Kavrulmaya başlanır. İrmiğin içinde fıstıkların
rengi kahverengiye dönünceye kadar kavurmaya devam edilir. Kıvamı
1.fotoğraftaki gibi olmalıdır.
Bu arada 7 su ölçüsü ikiye bölünerek 3,5 ölçü su bir kaba,
Bu arada 7 su ölçüsü ikiye bölünerek 3,5 ölçü su bir kaba,
3,5 ölçü su ayrı bir kaba paylaştırılır. Kaplardan birinin içine 6 ölçü şeker koyulur ve ocak üzerinde eriyene kadar karıştırılır fakat kaynatılmaz. Kavrulmuş irmiklerin üzerine şekersiz olan 3,5 ölçü su dökülerek karıştırılır ve tencerenin kapağı hemen kapatılır. 2-3 dk o şekilde bekleyen irmik ve su karışımına eriyen şekerli su da ilave edilir. Topaklanmasına fırsat vermeden karıştırılır ve kısık ateşte üzeri kapalı olarak pişmeye bırakılır.
Yaklaşık 10-15 dk suyunu çekene kadar pişirilir. İstenirse bu aşamada içine tarçın da katılabilir. Hazırladığımız helva ocaktan indirilerek 15-20 dk dinlendirilir. Daha sonra ister sade ister arada dondurma ile servis edilir. Güler yüzlü yemekleriniz olsun. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder