KAYSERİ
MANTISI
MALZEMELER:
Hamuru için;
1 yumurta
1 su bardağı su
3 su bardağı un
1 tepeleme çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
3 su bardağı un
1 tepeleme çay kaşığı tuz
İçi için;
250 g yağsız dana kıyma
1 küçük boy soğan
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı tuz
Varsa kurutulmuş reyhan yaprakları( güzel rayiha için )
1 küçük boy soğan
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı tuz
Varsa kurutulmuş reyhan yaprakları( güzel rayiha için )
Sosu için;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 fincan sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağ
İsteğe bağlı olarak, yeşil biber ve domates.
1 yemek kaşığı biber salçası
1 fincan sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağ
İsteğe bağlı olarak, yeşil biber ve domates.
Üstü için;
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1-2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1-2 diş sarımsak
YAPILIŞI:
Bir kasede çatal yardımıyla yumurta ve su karıştırılır. Yoğurma
kabına alınır. Un ve tuz da ilave edilerek kulak memesinden daha sert bir hamur
kıvamı elde edilir. Yaklaşık 15-20 dk dinlendirdikten sonra oklava yardımıyla
açılarak ince bir hamur oluşturulur. Fotoğrafta gördüğünüz üzere kesilerek
küçük parçalar elde edilir. Diğer tarafta içi hazırlamak için 1 adet soğan iri
şekilde rendelenir ve suyu iyice sıkılır.(Bu detay önemli. Çünkü suyunu
sıkmazsak eti de sulandırır.)Kıymanın içine soğan ve baharatlar katılarak iç
harç hazırlanır. Daha sonra küçük parçalarla mantımız doldurulur. Doldurma
şekli için fotoğraflara bakınız. (yamuk bir bohça şekline benzer.)
2 litre kaynar suya bir çay kaşığı tuz atılır. Doldurulan mantılar suda yaklaşık 10 dk haşlanır. Mantılar haşlanmaya bırakılmışken diğer tarafta sosu için bir tavaya yağ ve küçük kesilmiş biberler koyularak bir süre kavrulur. Ardından sırayla biber salçası, domates salçası ve son olarak kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domatesler ilave edilerek bir süre daha kavrulur. Bu karışıma varsa kurutulmuş reyhan veya fesleğen eklenebilir. Tuzuna bakılarak gerekirse tuz da ilave edilerek sos hazırlanır.
Mantıların piştiği anlaşılınca ocaktan indirilir ve içine 1 bardak soğuk su katılır. ( Bu püf noktası mantının daha diri görünmesini ve daha kolay süzülmesini sağlar.) Haşlama suyunun bir kısmı ayrılarak pişen mantılar süzgeçte süzülür ve başka bir tencereye alınır. Bu ayrılan haşlama suyu da mantı suyunu çekerse tekrar ilave edilebilir.
Hazırlanan sos mantı ile buluşturulur ve 2 -3 dk daha
kaynatılır. Ardından servis tabağına alınan mantıların üzerine sarımsaklı
yoğurt gezdirilir. Nane ve Sumak ile lezzetlendirilir. Güler yüzlü yemekleriniz
olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder