Kayseri yöresine ait bu mantı rumlar sayesinde sofralarımıza aktarılmış. Adını, rumcada çatal manasına gelen PİRUNİ ( πιρούνι ) kelimesinden almıştır. Rahmetli annem çatal mantısı olduğunu söylerdi. Gelelim bu güzel mantının tarifine..
PEYNİRLİ PIRO MANTISI
MALZEMELER: (5-6 kişilik )
Hamuru için;
1 Yumurta
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su ( kulak memesinden daha sert bir hamur olacak. )
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su ( kulak memesinden daha sert bir hamur olacak. )
İç Harcı İçin;
250 g beyaz peynir ( lor peynir de olabilir. )
1 orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 tutam maydanoz
1 orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 tutam maydanoz
Kızartmak için;
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı tereyağ
Mantı Suyu İçin;
1 fincan sıvı yağ
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
5-6 su bardağı su
Tuz
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
5-6 su bardağı su
Tuz
YAPILIŞI:
Karıştırma kabına
yumurta, yaklaşık bir su bardağı su ve tuz alınarak karıştırılır. Ardından un
yavaş yavaş eklenerek orta sertlikte bir hamur elde edilir.Çok sert olursa
biraz daha su katılabilir. Yoğrulduktan sonra yarım saat üzeri kapalı olarak
dinlendirilir. Böylece hamur daha kolay açılır. Hamur dinlendikten sonra ince
bir şekilde açılır. 3cm x 3cm lik kareler halinde kesilir.
Diğer yandan iç harcı için minik minik doğranmış soğanlara, ufalanmış peynir, kıyılmış maydanoz ve toz kırmızı biber eklenir. Daha sonra kestiğimiz kareler içine iç harçtan koyularak muska şeklinde kapatılır. Kenarlarına hafifçe bastırılır.
Kızartma işlemi için mümkünse bakır tepsi veya teflon tava yağlanır. Doldurulan mantılar fotoğraftaki gibi dıştan içe doğru halka şeklinde dizilir. Ocak üzerinde orta ateşte ,sadece alt kısmı kızarana kadar çevire çevire kızartılır.
Diğer yandan iç harcı için minik minik doğranmış soğanlara, ufalanmış peynir, kıyılmış maydanoz ve toz kırmızı biber eklenir. Daha sonra kestiğimiz kareler içine iç harçtan koyularak muska şeklinde kapatılır. Kenarlarına hafifçe bastırılır.
Kızartma işlemi için mümkünse bakır tepsi veya teflon tava yağlanır. Doldurulan mantılar fotoğraftaki gibi dıştan içe doğru halka şeklinde dizilir. Ocak üzerinde orta ateşte ,sadece alt kısmı kızarana kadar çevire çevire kızartılır.
Mantı suyunu hazırlamak için, bir tencerede yağ ve salçalar
biraz kavrulur. Üzerine 5-6 su bardağı sıcak su ilave edilir. Kaynayınca tuzu
eklenir. Önceden kızarttığımız mantılar kaynayan salçalı suya atılır. Orta
ateşte 10 dk kadar kaynatılır. Pişip pişmediği kontrol edilir. Gerekirse biraz
daha kaynatılabilir.
Pişen mantılar
sunum tabağına alınarak servis edilir.Kıvamı ne çok sulu ne de susuz olmalıdır. Güleryüzlü yemekleriniz olsun :)
Not: Bu mantının üzerine yoğurt ilave edilmez.
Servis tabağındaki halini fotoğraflamayı unutmuşuz. En kısa sürede o fotoğraf da eklenecek :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder