TANDIR BÖREĞİ
MALZEMELER
Hamuru için; (Fırın tepsisine göre)
1 su bardağı su
½ su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı sulu yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya (veya fındık kadar yaş maya)
9 su bardağı un ( kontrollü koyulur. )
½ su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı sulu yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya (veya fındık kadar yaş maya)
9 su bardağı un ( kontrollü koyulur. )
Hamurların arası için;
200 g tereyağı veya margarin
1 su bardağı sıvı yağ
5 yemek kaşığı tahin
1 su bardağı sıvı yağ
5 yemek kaşığı tahin
İç Harcı için;
500 g dana kıyma
1 orta boy soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
Maydanoz
Tuz, karabiber
Üzeri için;
1 yumurta sarısı
susam,çörek otu
1 orta boy soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
Maydanoz
Tuz, karabiber
Üzeri için;
1 yumurta sarısı
susam,çörek otu
YAPILIŞI:
İlk olarak iç harcı hazırlamak için sıvı yağda yemeklik doğranan soğanlar kavrulur. Ardından kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Tuz ve karabiber de eklenerek baharatlandırılır. İnce kıyılmış maydanozlar da ilave edilerek iç harç tamamlanır. Ocaktan alınır.
Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur elde edilir. Her un farklı su çektiği için su miktarı artırılabilir. 3 eşit bezeye bölünür. 10 dk kadar dinlendirilir. Daha sonra bezelerden biri alınır ve ince şekilde açılır. Bir tavada sıvı yağ ve tereyağı eritilir. İçine tahin katılır. Bu karışım açılan bezelere fırça yardımıyla sürülür. Ardından bir avuç kadar un serpilir. Fotoğrafta görüldüğü gibi hamurun kenarlarından kesikler atılarak her bir parça üst üste koyulur. Oluşan bu beze buzdolabında 10 dk bekletilir. Tüm bezeler bu şekilde hazırlanır.
Bekletilen ilk beze çıkarılır. Hafif donmuş olan bu beze oklava yardımıyla dikdörtgen fırın tepsisi boyutunda açılır. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Kıyma harcı ikiye bölünür ve ilk yarısı bu hamur katına serpilir. Daha sonra diğer beze de açılıp üzerine yerleştirilir. Kalan kıyma harcı da son kata eklenerek en üst kat kalan son bezenin açılmasıyla kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Birkaç noktadan bıçakla delik açılır. Susam ve çörek otu da serpilerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Güleryüzlü yemekleriniz olsun :)
İlk olarak iç harcı hazırlamak için sıvı yağda yemeklik doğranan soğanlar kavrulur. Ardından kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Tuz ve karabiber de eklenerek baharatlandırılır. İnce kıyılmış maydanozlar da ilave edilerek iç harç tamamlanır. Ocaktan alınır.
Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur elde edilir. Her un farklı su çektiği için su miktarı artırılabilir. 3 eşit bezeye bölünür. 10 dk kadar dinlendirilir. Daha sonra bezelerden biri alınır ve ince şekilde açılır. Bir tavada sıvı yağ ve tereyağı eritilir. İçine tahin katılır. Bu karışım açılan bezelere fırça yardımıyla sürülür. Ardından bir avuç kadar un serpilir. Fotoğrafta görüldüğü gibi hamurun kenarlarından kesikler atılarak her bir parça üst üste koyulur. Oluşan bu beze buzdolabında 10 dk bekletilir. Tüm bezeler bu şekilde hazırlanır.
Bekletilen ilk beze çıkarılır. Hafif donmuş olan bu beze oklava yardımıyla dikdörtgen fırın tepsisi boyutunda açılır. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Kıyma harcı ikiye bölünür ve ilk yarısı bu hamur katına serpilir. Daha sonra diğer beze de açılıp üzerine yerleştirilir. Kalan kıyma harcı da son kata eklenerek en üst kat kalan son bezenin açılmasıyla kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Birkaç noktadan bıçakla delik açılır. Susam ve çörek otu da serpilerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Güleryüzlü yemekleriniz olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder