KIYMALI SU BÖREĞİ ( Orta Boy Sini İçin )
MALZEMELER:
Hamuru için;
6 adet yumurta
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un ( orta sertlikte hamur olacak. )
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un ( orta sertlikte hamur olacak. )
İçi için;
500 g dana kıyma
1 adet büyük soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
½ demet maydanoz
Karabiber, tuz
1 adet büyük soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
½ demet maydanoz
Karabiber, tuz
YAPILIŞI:
Yumurtalar ve su yoğurma kabına alınarak bir süre
karıştırılır. Ardından tuz ve un kontrollü şekilde ilave edilerek orta
sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edilir. Gerekirse su ilave
edilebilir. Yoğurulan hamur 6 bezeye bölünerek yarım saat kadar üstü kapalı
olarak dinlendirilir.
Bezelerden 2 tanesi ayrılarak diğer 4 beze tepsi
büyüklüğünde açılır. Diğer tarafta geniş bir tencereye bolca su koyulur ve
içine 1 çay kaşığı tuz eklenir. Kaynamaya bırakılır. Diğer tarafta kıymalı harç
için yemeklik doğranan soğanlar sıvıyağda kıyma ile kavrularak baharatlar ve
maydanozla lezzetlendirilerek hazırlanır.
İlk açılan beze haşlanmadan, yağlanmış tepsiye
yerleştirilir. Daha sonra diğer 4 beze sırayla 3-4dk haşlanarak ilk önce soğuk
suya alınır. Ardından temiz bir havlunun üzerine çıkarılan haşlanmış bezelerin
fazla suyu alınır. Ve haşlanan ilk beze tepsiye yerleştirilir. Üzerine kıymalı
harçtan gezdirilir.2.beze de yerleştirilip kıymalı harçtan gezdirilir. 3.beze
ve 4.beze için de aynı işlemler tekrarlanır. Son olarak haşlamadan açtığımız
beze (duvak olarak adlandırılır. ) en üste yerleştirilir. Üzeri fırça
yardımıyla yağlanır.
Ocağın üzerine alınan tepsi çevrile çevrile kızarana dek
pişirilir. Kızartılırken yağın az geldiği hissedilirse tepsi kenarında hafifçe yağ ilave edilebilir. Altı kızaran böreğimiz dörde bölünür.Bir müddet soğuması beklenirse
rahatça tersyüz edilir ve böylece böreğin her yanı kızarana kadar devam edilir.
Kızaran su böreğimiz dilimlenerek servise sunulur. Güleryüzlü yemekleriniz
olsun J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder