ZEYTİNYAĞLI PATLICAN
Malzemeler: ( 4 kişilik )
5-6 adet patlıcan ( tercihen Kayseri'nin Yamula Patlıcanı)
3-4 adet orta boy soğan
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber3 adet domates
1 er yemek kaşığı domates ve biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
3-4 diş sarımsak
1 çay kaşığı ( kimyon, kırmızı biber, şeker )
Tuz
Yapılışı:
Öncelikle patlıcanlar yıkanıp ara ara soyulur. Büyüklüğüne göre 4 e veya 5 e bölünür.Parmak uzunluğunda kesilir.Kurulanan patlıcanlar bir tavada sıvıyağda kızartılır.Rengi bir miktar koyulaşınca altına kağıt havlu serilen tepsiye alınır.Üzerlerine biraz tuz serpilir.
Diğer yanda soğanları iri halkalar şeklinde doğrayıp üzerine biraz tuz gezdirilir.Birkaç dakika ovalanır ve ardından yıkanır.Böylelikle acı suyu gitmiş olur. Tavaya koyulan yağda soğanlar, renkleri sarı gibi olana dek kavrulur.Sırasıyla halka halka doğranmış biber ve sarımsaklar da eklenerek kavrulmaya devam edilir. Salçalar ilave edilir biraz daha kavrulur. Son olarak kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesler de karışıma eklenir.1 su bardağı kadar sıcak su gezdirilir. Bu aşamada baharatlar da ilave edilerek tavanın kapağı kapatılır.10 dakika kadar pişmesi beklenir.Tepsiye alınan patlıcanların üzerine pişirilen soğanlı karışım dökülür .Biraz su eklenir ve 30-40 dakika ocakta pişirilir. Veyahut 200 derecelik fırında üzeri alüminyum folyo ile kaplı şekilde 30 dakika, üzeri açık da 10 dakika pişirilir. Yani yemek suyunu iyice çekene kadar yağında bırakılır. Bu şekilde patlıcan ve soğanların iyice özleşmesi sağlanır. Zeytinyağlı patlıcanımız biraz ılıyınca sunum tabağına alınır. Güler yüzlü yemekleriniz olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder