NEVZİNE
Kayseri'nin meşhur tatlılarından biri olan nevzine yapımı oldukça kolay pratik bir tatlı.
MALZEMELER:
1 yumurta
2 yemek kaşığı tahin
200 gr tereyağ (istenirse margarin)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kahve fincanı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kahve fincanı ılık su
5 su bardağı tepeleme un (kare borcam için)
1 pk kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tutam tuz
1 pk kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tutam tuz
ŞERBETİ İÇİN:
1 su bardagi pekmez
2su bardagi seker
2su bardagi su
YAPILIŞI:
Uygun ve geniş bir kaba
un havuz yapılır. Diğer malzemelerin de hepsi katılarak yavaş yavaş
karıştırılır. Karışım kesinlikle yoğurulmaz.! Sadece avuç içlerinde hafifçe
ufalanarak birbirine karıştırılır. Daha sonra kare borcama dökülüp üzerine
hafifçe bastırılır.
Tamamen düz bir görünüm elde ettikten sonra bir bıçak yardımıyla isterseniz baklava dilimi şeklinde isterseniz kare şekillerde nevzine dilimlenir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir.
Tamamen düz bir görünüm elde ettikten sonra bir bıçak yardımıyla isterseniz baklava dilimi şeklinde isterseniz kare şekillerde nevzine dilimlenir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir.
Serbet icin 2su bardagi su ve 2 su bardagi seker 15dk kaynatilir ve ardindan 1su bardagi pekmez ilave edilir.ve sogumaya birakilir.
Nevzinenin ilk buharı çıkınca (fırından15dk sonra) tatlı sıcakken şerbeti soğuk olarak dökülür. Bir müddet şerbeti çekmesi beklenir. Daha sonra servis edilir. Güler yüzlü tatlılarınız olsun
Nevzinenin ilk buharı çıkınca (fırından15dk sonra) tatlı sıcakken şerbeti soğuk olarak dökülür. Bir müddet şerbeti çekmesi beklenir. Daha sonra servis edilir. Güler yüzlü tatlılarınız olsun
Püf Noktası: Şerbet dökülürken tatlıdan ses çıkmamalıdır. Tatlının
soğuması ona göre kontrol edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder